top of page

Šta deca nauče radeći u grupi?

Na početku 21. veka stare metode rada i klasična predavanja nastavnika nisu više svrsishodna. U dobu koje ima na raspolaganju gomilu informacija koje su dostupne svima putem digitalnih tehnologija, treba tragati za novim načinima prezentovanja sadržaja i otkriti šta je to deci zanimljivo a u isto vreme i korisno.

Digitalne tehnologije mogu da budu veoma korisne, ali u isto vreme i opasne ukoliko se ne koriste na pravi način. U moru informacija se deca, pa i odrasli, često pogube i neretko nailazimo na pojam otuđenja u svakodnevnim razgovorima.

Svako dete ima potrebu da bude ravnopravni deo zajednice, da izražava svoje stavove i ideje. Takođe, svako dete ima potrebu da svojim radom doprinosi zajednici, da bude poštovano i uvažavano. S tim u vezi treba istaći da je rad u grupi veoma efikasna a često zanemarena metoda, pogotovo kada su u pitanju školski predmeti koji neguju određene veštine.

Na času likovne kulture, rad rukama i razvija kreativno i stvaralačko mišljenje, kao i motoriku, što je jako važno i poželjno imajući u vidu da deca danas dosta vremena provode držeći mobilni telefon u ruci. Evo šta deca imaju da kažu u vezi rada u grupi na časovima sa svojim drugarima.

Nismo se u početku lepo slagale. Svaka je imala svoje mišljenje. Počele smo da se svađamo jer ni jedna nije htela da sluša drugu. To je trajalo ceo čas. Posle smo sve to rasturile i počele iz početka. Shvatile smo da bez slaganja nema rada. Napravile smo lep dvorac. Mislimo da je bolje raditi u grupi jer možemo da razmenimo mišljenja, a i uvek je bolje raditi zajedno.

Anđela Vasić i Jovana Đorđević, V1

Ja volim da radim u grupi, jer je dosta lakše da završim rad. Imam dosta ideja, a što je više ideja rad je sve lepši. Svako dobije svoj zadatak i smeješ se dok radiš. Mnogo je lepše biti u grupi nego kad si sam.

Miloš Milošević, V1

1. Dobro je raditi u grupi zato što je mnogo bolji i veći rad.

2. Zanimljivije je.

3. Više se družiš s prijateljima.

4. Na kraju dobiješ peticu.

Strahinja Milanković, V1

Nama se više sviđa da radimo u grupi. Mnogo je zabavnije nego kad smo sami. Naučile smo da se uvek treba slagati sa drugarima da bi rad na kraju ispao bolji.

Jovana Knežević i Lena Krantić, V1

Prednosti rada u grupi su to što možemo da razmenjujemo mišljenja i to što možemo da se družimo dok radimo, a imamo i više materijala. Ove prednosti smo malo ignorisale i raspravljale se - svaka je htela nešto drugačije. Iako smo u početku bile nesložne, uspele smo da završimo rad i super je izgledao. Dobile smo petice i bilo nam je smešno što smo se uopšte i svađale.

Lena Janković i Maja Žilić, V1

Na času likovnog mi se svidelo da radimo u grupi. Slagali smo se, smejali, zabavljali, ulepili smo se i izmazali a na kraju smo uradili mnogo lep rad. Mnogo je zabavnije raditi u grupi zato što kroz igru učimo i imamo mnogo više inspiracije.

Aleksandar Marinković, V1

Više se sprijateljimo i slažemo sa drugarima kada radimo u grupi. Svako u grupi uradi jednak deo posla. Najzanimljivije je kada se smišlja šta će da se radi.

Emilija Lukić, V1


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page