Otvaranje manifestacije Dani evropske bastine 2018.

September 09, 2018

Članovi našeg udruženja su prisustvovali  otvaranju manifestacije Dani evropske baštine, koje je obeleženo izložbom

„Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice”, čiji su autori stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Izložba je svečano otvorena u ponedeljak, 10. septembra u 19 časova, u Galeriji Narodne banke Srbije. Koncept izložbe je osmišljen da reprezentuje značajna ostvarenja međuratnog beogradskog modernizma u arhitekturi, koji se razvijao kroz više paralelnih stilova: zakasnele secesije, srpskovizantijskog stila, folklorizma, art dekoa, akademizma i modernizma. Zgrada Bigza, Bitefa, Tanjuga, Aero Kluba, Klinike u Tiršovoj su jedne od mnogih dela iz ove epohe koje su po lepoti mogle da pariraju i ravnopravno stoje uz ostala dela svetske arhitekture tog perioda.  Mnoge od ovih zgrada su najznačajnija dela naših istaknutih arhitekata kao što su Milan Zloković, Branislav Kojić, Dušan Babić, Nikola Dobrović, Dragiša Brašovan i drugih.

 

Takođe možemo sa ponosom istaći da smo kao udruženje i ove godine pripremili adekvatan program sa kojim učestvujemo u manifestaciji Dani evropske baštine, sa temom Umetnost deljenja. Reč je o predavanjima i radionicama za decu i omladinu koje se tiču kulturne baštine Srba i nacionalnih manjina u Srbiji. Predavanje Tradicionalna umetnost Srbije, sa osvrtom na tradicije nacionalnih manjina, zatim predavanje Naivno slikarstvo u Srbiji – predstavljanje raznolikosti običaja i narodnog života Srba i nacionalnih manjina na ovom prostoru, kao i radionica Muzika i narodna radinost Srba i ostalih naroda na ovim prostorima su rezervisani za prvu nedelju oktobra meseca.

Završen World Music Festival Todo Mundo u Beogradu

September 02, 2018

Za protekli vikend u Beogradu se može reći da je bio u znaku muzike sa različitih kontinenata koju je publika mogla čuti u okviru World Music Festivala Todo Mundo. Ovaj festival, koji postoji već sedam godina i okuplja eminentne izvođače svetske i domaće World Music scene, ove godine otvoren je  koncertom sarajevskog ansambla Divanhana sa gostujućom glumicom i pevačicom Suzan Kardeš i nastupom mađarskog sastava Csangallo. Na festivalu su se takođe beogradskoj publici predstavili austrijsko-iransko-kanadski trio Golnar and Mahan, zatim Barmer Boys trio koji je doneo zvuke radžastanske i sufi tradicije. Finalno veče festivala bilo je rezervisano za nastup tria Monsieur Doumani sa Kipra i ansambla King Ayisoba iz Gane, koji su svojim spektakularnim muzičko-scenskim spektaklom zatvorili festival. Ovi nastupi vodećih svetskih izvođača World Music scene bili su obogaćeni koncertima domaćih bendova, kao što su izuzetno energični bend Naked iz Beograda, kao i majstor improvizacije Papa Nik sa saradnicima iz benda Instutute.

Više o samom festivalu i recenzije koncerata imaćete prilike da pročitate na portalu časopisa Etnoumlje iz priloga koje je napisala naš osnivač i član tima Marija Rakić-Lovrić, novinar-saradnik časopisa.

Radionica ``Obojimo muziku`` na festivalu ``Počinje Škola``!

September 01, 2018

Poslednji vikend letnjeg raspusta je bio u znaku raznovrsnih radionica na kojima su se đaci pripremali za početak nove školske godine na najbolji način. Za učenike su u UŠĆE Shopping Centru bile organizovane brojne besplatne edukativne radionice.

U okviru muzičke radionice ‚‚Obojimo muziku‚‚ koju je vodila osnivač i član našeg udruženja MIla Đačić, predviđeno je da deca nauče da odsviraju zadatu kompoziciju metodom „izvođenja tonova pomoću boja“, tako što svaka nota nosi određenu boju (npr. do je plava boja, re je crvena, mi je zelena, itd… ). Samim tim deca koje ne poznaju note ili notni sistem uopšte, u stanju su da pritiskaju zadate obojene tonove i na taj način proizvedu muziku.

Namerno je za obradu odabrana poznata dečija pesma „Blistaj, blistaj zvezdo mala“, koja je inače iz Finske, jer ovo je godina evropskog kulturnog nasleđa, paje deci približena kultura drugih naroda. Radionica je pre svega izuzetno zabavna, edukativna, putem koje se dolazi do brzih rezultata, što deca jako vole, tj. da u kratkom roku vide produkt svog rada. Na samoj radionici korišćene su  klavijature, metalofoni i brojni drugi perkusioni instrumenti, upotpunjeno pratnjom na flautama.

Saradnja sa magazinom Etnoumlje

July 21, 2018

U novom broju magazina Etnoumlje možete pročitati tekstove člana našeg tima Marije Rakic Lovric, napisanih u saradnji sa urednicom časopisa Marijom Vitas. U pitanju su recenzije koncerata održanih u okviru World Music Festivala "Todo Mundo" u avgustu 2017. godine. Zahvaljujemo na saradnji World music asocijaciji SrbijeOliveru Đorđeviću i koleginici Mariji Vitas.

Serbia Global Art Team Edukativni Centar

June 14, 2018

U pripremi je otvaranje Edukativnog centra našeg udruženja, u kome će polaznici moći da pohađaju muzičke i likovne radionice, kao i nastavu engleskog jezika, a posebno mesto zauzima i nastava pripremnog predškolskog programa. Radionice i nastavu vodiće članovi našeg tima, stručnjaci iz oblasti muzike, likovne kulture i vaspitačke oblasti. Otvaranje Edukativnog centra predviđeno je za septembar 2018. godine u Beogradu.

Festival The Creative Magic

May 27, 2018

Mila Đačić, osnivač i član našeg tima je učestvovala u međunarodnom festivalu dečijeg stvaralaštva The Creative Magic u Banji Vrujci kao član žirija za izbor najbolje dečije vokalne kompozicije. Na festivalu je bilo puno pozitivne energije i kreativnosti, kako od strane nastavnika koji su organizovali timove, tako i od strane dece učesnika festivala. Deca iz Srbije  ali i drugih zemalja mšstu i kreativnost prikazali su ne samo kroz muzičko stvaralaštvo, nego i kroz likovne, literarne, filmske i dramske aktivnosti. 

Nagrada za najboljeg edukatora clanu naseg tima

December 12, 2017

Osnivač i član našeg tima Mila Đačić je jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za Najbolje edukatore Srbije za 2017. godinu, koju dodeljuje nevladina organizacija Udruženje za podsticanje preduzetništva ``Živojin Misić`` iz Beograda. Nagradu za najbolje edukatore dobijaju učitelji i nastavnici koji su inovativni i inspirativni i koji predstavljaju pokretače pozitivnih promena u svojoj struci. Nagrade se dodeljuju profesionalcima koji se konstantno usavršavaju, prate promene u obrazovanju, odgovarju na potrebe novih generacija učenika i u toku su sa obrazovnim i preduzetničkim trendovima. Takođe, svaki nagrađeni učesnik konkursa ulazi u tim Udruzenja kako bi svojim aktivnostima mogao doprineti daljem razvoju obrazovanja i preduzetništva u Srbiji

Prezentacija projekta Muzička arheologija

August 02, 2016

Članovi našeg tima, Milena Vasiljević i Marija Rakić-Lovrić predstavile su projekat Muzička arheologija na Međunarodnom festivalu umetnosti Ruidalsud održanom u Novom Sadu. Na ovom Festivalu predstavljena je prva faza projekta, istraživanje i prikupljanje podataka u vezi muzičkih instrumenata pronađenim na arheološkim lokalitetima širom Srbije. Takođe, izneti su i preliminarni zaključci u vezi pronađenih instrumenata, kao što je njihova hronološka i organološka klasifikacija. Ovo istraživanje predstavlja pionirski zahvat u našoj nauci, kao i početak interdisciplinarne saradnje između stručnjaka na polju društvenih nauka.

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now